Lapland & Dorotea

Lapland

Lapland

Lapland is een gebied dat zich uitstrekt over Noorwegen, Zweden, Finland en een stukje van Rusland. Ongeveer een kwart van de oppervlakte van Zweden ligt in Lapland. De originele bevolking van Lapland zijn de Saami, zij spreken naast Zweeds ook de Samische taal. De Saami leven traditioneel met hun rendierkudden, die hun melk, vlees en huiden leveren. Ook doen de rendieren dienst als trekdieren voor hun sledes, het vervoermiddel bij uitstek in dit gebied.

Dorotea

Dorotea

Dorotea is het eerste dorpje wat je tegenkomt, zodra je de grens van Lapland bent gepasseerd. Het beschikt over 2 supermarkten, een benzinestation, een konditorij, diverse (pizza) restaurants en winkeltjes.

Kerk

Kerk

De kerk in Dorotea is in 1799 gebouwd. Deze kerk, van hout gebouwd, is in 1932 afgebrand. De nieuwe kerk is opgebouwd in 1934 en gerenoveerd in 1984.
De kerk heeft een aantal opmerkelijke kunstwerken waaronder die van de wereldberoemde kunstenaar Carl Milles wiens broer, Evert Milles, de kerk ontworpen heeft. In de kerk is een levensgroot beeldhouwwerk te zien van het laatste avondmaal, gemaakt door kunstenaar Björn Martinius.

Sami Cultuur

Sami Cultuur

In heel Lapland zijn oude Sami dorpen toegankelijk voor publiek. Ook in de gemeente Dorotea zijn deze nog steeds te bezichtigen zodat u een realistische indruk kan krijgen van het leven van de Sami’s vroeger. Het kamp in Sutme is 200 jaar oud. De kampen bij Storviken en Lappvallen zijn tevens origineel en een bezoekje waard.

Kullerbacken

Kullerbacken

In het centrum van Dorotea kunt u een kijkje nemen bij Kullerbacken. Hier vindt u mooie oude erfstukken en gebouwen uit Dorotea en omgeving. Er is zelfs een locatie waar het traditionele tunnbröd in een houtgestookte oven gebakken kan worden!

Polar caravan museum

Polar caravan museum

In Dorotea staat de Polar caravan fabriek (welke samen is gegaan met Solifer). Om een indruk te krijgen van de modellen caravans die er in de loop der jaren zijn gebouwd is een bezoekje aan het caravan museum de moeite waard. De entree is gratis.